Scouting Erasmus Logo

Scouting Erasmus Oosterhout

Nieuws

Bevrijdingsdag Oosterhout 2015

05-05-2015

Na op 4 mei de dodenherdenking te hebben bijgewoond, stonden de Scouts van Scouting Erasmus op 5 mei 's ochtends op de begraafplaats aan de Veerseweg. Daar stonden leden van de Voormalig Uitgezonden Militairen Oosterhout bij het monument voor de eerste gevallen Oosterhoutse soldaten in de tweede wereldoorlog. 

De Scouts hadden daar het vuur ontstoken, dat middels twee fakkels en een tocht van 18 kilometer door Oosterhout naar de Markt werd gebracht. Dit onder begeleiding van de nodige verkeersregelaars, zodat er in één keer door kon worden gelopen langs de belangrijkste plekken en monumenten van Oosterhout. 

De laatste 3 kilometer wierpen de weergoden de nodige hindernissen op, door een combinatie van enorm veel wind en regen was iedereen binnen enkele tellen doorweekt. Dat kon de stoet echter niet tegen houden, zodat het vrijheidsvuur precies op tijd op de Markt arriveerde. 

Daar werd iedereen hartelijk ontvangen, gevolgd door een toespraak van de burgemeester en de voordracht van een gedicht door twee leerlingen van het Mgr. Frenckencollege. De laatste opdracht van de Scouts was het wegbrengen van de kunstwerken die bij het podium stonden naar de St. Jansbasiliek.

Gelukkig was er aan het einde een heerlijke chocolademelk en tomatensoep bij restaurant "De Verbeelding" om weer even op temperatuur te komen! Het was een bijzondere ervaring die de kinderen lang bij zal blijven. 

Extra foto's